Editör: Dr. Şükrü AKTAŞ
Yazarlar: Kübra Nur ENDER, Doç. Dr. Şengül DEMİREL
Yayınevi: YAZ Yayınları
ISBN: 978-625-6171-26-8
DOI: doi.org/10.5281/zenodo.14570545
Sayfa Sayfası: 155
Yayın Tarihi: Aralık 2024
Fiyat: Ücretsiz
Bu linke tıklayarak kitabı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Kitap Hakkında
Çin’de uzun süre hâkimiyet kuran hanedanlıklardan biri Tang Hanedanlığıdır. Tang Hanedanlığı dönemi, İpek Yolu ticaretinin en yoğun olduğu dönem olarak göze çarpmaktadır. İpek Yolu ticareti bu dönemde Çin, Hindistan, Roma, Arap toprakları gibi geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Çin’de ve Hindistan’da gelişen bilimsel çalışmalar İpek Yolu aracılığı ile ülke sınırlarını aşmıştır. Zenginleşen Çin sayesinde, pek çok alanda önemli gelişmeler yaşanmıştır. Toplumun gelir düzeyinin artışına paralel olarak, yabancı mallara da talep artışı yaşanmıştır.
İpek, porselen ve bunun yanı sıra, işlenmiş yeşim taşı ve fildişi gibi ürünlerin Batı dünyasında tanınması, bu ürünlere olan isteği de artırmıştır. Artan talep doğrultusunda, İpek Yolu canlanmıştır. Bu canlanmaya bağlı olarak, Doğu ile Batı dünyasında yoğun etkileşim yaşanmıştır.
Çin icadı olan kâğıt ve matbaanın Batı’ya ulaşması, dünyanın siyasal ve toplumsal yapısında önemli değişikliklere yol açmıştır. Matbaa sayesinde, dini kitapların çoğaltılması mümkün olmuş ve kilise kan kaybetmiştir. Barutun ve pusulanın dünyaya yayılması, önemli sonuçlar doğurmuştur. Bunlardan başka; matematik, astronomi, tıp, edebiyat, kültür, sanat ve benzeri konularda önemli etkileşimler yaşanmıştır.
Bununla birlikte İpek Yolu; geçtiği güzergâh üzerinde bulunan ulus ve halkların kültür, bilim, inanç ve sosyal yapıları üzerinde çok önemli sonuç ve etkiler doğuran olayların taşındığı bir yapı haline gelmiştir. İpek Yolu’nun önemini yitirmesiyle, Doğu ile Batı arasındaki bağlar önemli ölçüde zarar görmüştür. İpek Yolu güzergâhı üzerindeki kültür merkezi haline gelen şehirler eski canlılığını kaybetmiştir.
Son yıllarda Çin, tarihi İpek Yolu’nu tekrar canlandırmak üzere geniş kapsamlı bir proje başlatmıştır. Bu proje, “Bir Kuşak, Bir Yol (One Belt One Road) adını taşımaktadır. Çince, Yi Dai Yi Lu (一 带一路)” olarak ifade edilen bu projede, “kuşak” sözcüğü kara İpek Yolu’nu, “yol” sözcüğü ise, deniz İpek Yolu’nu tanımlamaktadır. Bu yeni projenin dünya ekonomisini nasıl biçimlendireceği merak konusudur. Bu yeni gelişmelerin, ülkemiz açısından ne gibi sonuçlar doğuracağını zamanla göreceğimizi umuyoruz.
Daha önce Van 100. Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne yüksek lisans tez çalışması olarak sunulan bu çalışma, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birim (BAP) tarafından da proje olarak desteklenmiştir. BAP kapsamında kitabımızda, Çince çeviri kaynaklardan yararlanma yoluna gidilmiştir.
Bugünü anlamak ve en iyi şekilde faydalanabilmek için geçmişin iyi öğrenilmesi kaanatindeyiz.