Editör: Doç. Dr. Ömer UYSAL
Yayınevi: YAZ Yayınları
ISBN: 978-625-6642-18-8
DOI: doi.org/10.5281/zenodo.10624364
Sayfa Sayfası: 140
Yayın Tarihi: Şubat 2024
Fiyat: Ücretsiz
Bu linke tıklayarak kitabı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Kitap Hakkında
Öğrenme ve beceri kelimeleri 21. yüzyıl bilgi toplumunun en önemli kavramlarındandır. Öğrenme sürecinde, tek yönlü iletişimin geçerli olduğu davranışçı yaklaşımdan ziyade, çok yönlü etkileşimin geçerli olduğu yapılandırmacı (oluşturmacı) yaklaşım dikkate alınmaktadır. Gerek bireysel, gerek sosyal yapılandırmacılık anlayışında öğrenme için bilişsel yapıların aktif olarak çalışması gerektiği ifade edilmektedir. Bu bağlamda gerek içerik hazırlamada ve gerekse materyal geliştirmede etkileşim ögesinin ön plana çıktığı görülmektedir. Özellikle uzaktan ve çevrimiçi öğrenme ile birlikte öğretici-öğrenen, öğrenen-öğrenen, öğrenen-çevre etkileşim türleri ile birlikte öğrenen-materyal etkileşim türü de etkili bir şekilde kullanılmaya başladığı söylenebilir. Web 2.0 araçları kullanıcı dostu uygulamalar olarak öğreticiler ve öğrenenlerin kolay ve etkili bir şekilde etkileşimli dijital içerik veya etkileşimli dijital materyal hazırlamalarına imkan vermektedir.
Metin, Ses, Görsel, Oyunlaştırma, Ölçme Değerlendirme vb. alanlarda yüzlerce Web 2.0 aracına arama motorlarından ulaşmak mümkündür. Öğrenme ortamlarında bu araçlar ile hazırlanan içerik ve materyallerin etkili bir şekilde kullanılabilmesi için bir entegrasyonun olması gerektiği vurgulanabilir. Bu gerekçe doğrultusunda Web ortamlarında metin, ses, resim, video vb. farklı içerik ögelerinin birlikte kullanılmasını sağlayan Lumi Education vb. programlar kullanıma hazır hale getirilmiştir.
Kitap, “Lumi Education ile Dijital Materyal Hazırlama” ismi ile basılmıştır. Kitap toplamda 7 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde “1.Lumi Education Programına Giriş” başlığı altında genel olarak Lumi Education programı tanıtılmış ve programın arayüzü, yapısı, içeriği, kullanımına yönelik bilgiler verilmiştir. Sonraki bölümler “2.Metinsel Araçlar”, “3.Görsel Araçlar”, “4.İşitsel Araçlar”, “5.Ölçme Değerlendirme Araçları”, “6.Oyunlaştırma Araçları” ve “7.Karma Araçlar” başlıklı olarak yazılmıştır. Bu başlıklar geliştirilecek dijital içerik veya dijital materyallerin grubunu temsil etmektedir. Her bir başlık altında Lumi Education programında bulunan araçlara yönelik düzenleme ve uygulama bilgileri verilmektedir.