Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Ayça ARSLAN
Yayınevi: YAZ Yayınları
ISBN: 978-625-6642-19-5
DOI: doi.org/10.5281/zenodo.10723229
Sayfa Sayfası: 284
Yayın Tarihi: Şubat 2024
Fiyat: 230 TL
Kitap Hakkında
Bu kitap, 2017-2019 yılları arasında, Kuzey Kıbrıs Lefke Avrupa Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Dr.Öğretim Üyesi olarak çalışırken vermiş olduğum dersler üzerine hazırlanmış kitaptır. Kitabın içerikleri Mimarlık Bölümü; ARCH 104 Graphic Communication, Mim 104 Teknik Çizim ve İnşaat Mühendisliği Bölümü; ‘CT 110-112 Engineered Drawing’, ‘LIM 104 İnşaat Mühendisliğine Giriş(Türkçe) ve ‘CT 102 Computer Applications in Construction’ , derslerinden üretilmiştir.
Arch 104 Graphic Communication II, Mim 104 Teknik Resim ve CT 112 Engineered Drawing, LIM 104 İnşaat Mühendisliğine Giriş, dersleri İngilizce ve Türkçe bölümler için ayrı ayrı girmiş olduğum ‘Teknik Resim’ dersinin Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği 1.ve 2. sınıf dersleridir. Kitabın sonunda derslere ait ders içerikler formlarını da ekledim. Bu sebepten dolayı, yayınlamış olduğum kitabı, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlamayı uygun gördüm. Arch 104 Graphic Communication II, Mim 104 Teknik Resim ve CT 112 Engineered Drawing, LIM 104 İnşaat Mühendisliğine Giriş, dersleri İngilizce ve Türkçe bölümler için ayrı ayrı girmiş olduğum ‘Teknik Resim’ dersinin Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği 1.ve 2. sınıf dersleridir. Kitabın sonunda derslere ait ders içerikler formlarını da ekledim. Bu sebepten dolayı, yayınlamış olduğum kitabı, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlamayı uygun gördüm.
İsmi mühendislik çizimi olan kitap temel olarak iki ana bölümden oluşmaktadır; el çizimi ve auto-cad bilgisayar’da 2d (CAD) teknik çizimi. Lise eğitiminde gelen 1.sınıf öğrencilerine, artık günümüzde geleneksel çizim yöntemlerin gitgide azaldığı günümüzde, hem geleneksel hem de bilgisayar destekli çizimin aynı dönemde aynı derste öğretilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, ilk haftalarda (ilk 3-4) hafta, teknik çizimin geleneksel yöntemler ile işlenerek, el çizimi ile uygulamalar yapılmıştır. İlk haftalarda öğrencilere, T cetveli, 30-60/45-45 gönyeler, çizim şablonları, çizim kâğıtları, kalemler gibi teknik araçlar tanıtılarak, basit objelerin ortografik görünümlerinin çizilmesi öğretilmiştir.
Dolayısıyla geleneksel yöntemler ile öğrenciler, el çizimi ile perspektifi verilen objelerin ortografik görünüşlerini çizmeyi (1:1,1:2,2:1) gibi ölçekler kullanarak A3ve A4 kâğıtlara uygulayarak, teknik resime giriş yapmışlardır. Sonraki haftalarda bilgisayar ortamında çizime başlanılmış, ilk haftalarda (2 hafta) auto-cad arayüzü, menüleri modifiye araçları, obje yakalama araçları gibi temel kavramlar öğrencilere aktarılarak, aynı uygulamaların bu sefer bilgisayar ortamında yapılması sağlanmıştır. 7.haftadan sonra mimari teknik çizim uygulamalarına geçilerek bu sefer obje olarak verilen konut planları üzerinden, mimari proje çizimleri, görünüşler, kesitler ve plan çizimleri olarak yapılmıştır.
Dersin son aşaması olan 3d bilgisayar çizimi bölümü için öğrenciler ile son 2 ders 3D max programı temel komutları ile pratik edilerek, mimari projelerine perspektif çizimlerin eklenmesi sağlanmıştır.
Bu bakımdan kitap, işlenen derslerin el çizimi ile bilgisayar çizimini harmanlandığı bir teknik çizim dili olduğu için MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ adını almıştır.